Červená abonentní řada královéhradecké Filharmonie láká na velká hudební díla

13.7.2021 | Uvádění rozsáhlých hudebních děl ve velkém obsazení za účasti sborů a pěveckých sólistů není ve Filharmonii Hradec Králové nijak neobvyklé. Tyto koncerty jsou součástí každé sezóny a většinou se objevují v Bílé nebo Žluté abonentní řadě (velký a malý symfonický cyklus), případně jsou uváděny jednotlivě mimo předplatné. Pro 44. koncertní sezónu ale královéhradecká Filharmonie nově sestavila z těchto koncertů ucelenou abonentní řadu – Červenou. Vznikl tak vokálně-instrumentální cyklus čtyř koncertů, určený zejména příznivcům sborového a sólového zpěvu, ale nejen jim.

Červenou abonentní řadu otevírá 15. září oratorium Svatá Ludmila. Hudební dílo složil Antonín Dvořák na text Jaroslava Vrchlického. Koncert je zařazen jednak u příležitosti 1100. výročí smrti české kněžny a jedné z hlavních národních světic a jednak jako připomínka 10. výročí úmrtí královéhradeckého arcibiskupa Karla Otčenáška. Na pódiu královéhradecké Filharmonie vystoupí kromě orchestru hned dva sbory, a to Pražský smíšený sbor a Pěvecký sbor ČVUT Praha. Titulní part zazpívá sopranistka Lucie Silkenová. Dalšími sólisty budou Stanislava Jirků (mezzosoprán), Aleš Voráček (tenor), František Zahradníček (bas) a Ondřej Koplík (tenor). Diriguje Jiří Petrdlík.

Zatímco první koncert Červené abonentní řady se celý, včetně tuzemského obsazení, ponese v duchu našich národních a hudebních tradic, v druhém koncertu nazvaném Messa di gloria se 20. listopadu naopak zaměříme na scénu evropskou, a to jak výběrem repertoáru, tak i většiny účinkujících. Italský skladatel Pietro Mascagni je autorem obou skladeb, které večer zazní, tedy titulní Messa di gloria i opery Sedlák a kavalír. Vystoupí uznávaní zahraniční sólisté: Isabel Seebacher (soprán), Anna Haase (mezzosoprán), Aaron Cawley (tenor), Dragutin Matić (baryton). S královéhradeckými filharmoniky vystoupí Chor der Marktkirche Wiesbaden se svým sbormistrem a zároveň dirigentem večera Thomasem J. Frankem.

Záhořovo lože je název třetího koncertu (10. února) a zároveň druhou a hlavní skladbou programu, která navíc zazní před publikem ve své premiéře. Kantátu pro sóla, sbor a orchestr, podle předlohy K. J. Erbena, napsal v roce 2018 skladatel Juraj Filas. Letos v zimě, v době protiepidemických opatření, skladbu s královéhradeckou Filharmonií, avšak bez obecenstva, natočila a v hlavním vysílacím čase uvedla Česká televize (ČT Art). Úvodní skladbou koncertu bude symfonická báseň Prokletý lovec z roku 1882. Skladatel César Franck se nechal inspirovat německou baladou o „zběsilém lovci“ – šlechtici, který zneuctil den Páně, když se místo do kostela vydal na lov a za toto rouhání je věčně štván výčitkami svědomí. Sólisty večera budou Michaela Štiková Gemrotová (soprán), Michal Lehotský (tenor), Daniel Matoušek (tenor) a Filip Bandžak (baryton). Společně s místním orchestrem vystoupí v sále FHK opět Pražský filharmonický sbor vedený Lukášem Vasilkem, dirigentem bude Leoš Svárovský.

Titulem čtvrtého a posledního koncertu Červené abonentní řady (13. dubna) je Stabat mater. A ač návštěvníci najdou v programu také jméno Antonína Dvořáka, s nímž si tento titul v našich končinách spojujeme nejčastěji, tentokrát půjde o Stabat mater od maďarského pozdně romantického skladatele Ernő Dohnányiho, dílo pro soprán, mezzosoprán, alt, šestihlasý chlapecký nebo ženský sbor a orchestr. Koncert zahájí Fantazie na téma Thomase Tallise pro dva smyčcové orchestry, kterou napsal anglický skladatel Ralph Vaughan Williams a večer i abonentní řadu uzavře Symfonie č. 4 d moll od zmíněného Antonína Dvořáka, tedy skladatele, jehož dílo tuto řadu také otevíralo. Stejně jako v prvním koncertu Červené řady i v tomto posledním vystoupí Lucie Silkenová (soprán), dále vystoupí mezzosopranistky Sylva Čmugrová a Petra Vondrová. Sborových partů se ujme Královéhradecký ženský sbor Jitro připravený prof. Jiřím Skopalem, provedení bude řídit šéfdirigent královéhradeckých filharmoniků, Kaspar Zehnder.

Dramaturgie nově uváděné Červené řady staví jak na vysoké umělecké kvalitě vybraných hudebních děl, tak také na kvalitách účinkujících souborů a interpretů a tento výběr vokálně-instrumentálních opusů nyní přináší posluchačům do sálu Filharmonie Hradec Králové. Zájemci si mohou zakoupit předplatné v elektronické formě do konce prázdnin na vstupenkovém portálu HKpoint.cz. Výhodou předplatného je oproti jednotlivému vstupnému výrazná sleva a také jistota stálého místa v hledišti. V rámci podpory uměleckých aktivit nabízí Filharmonie členům pěveckých sborů dodatečnou slevu ve výši 20 %.